dimecres, 21 de desembre del 2016

RECLAMACIO MATERNITAT IRPF: PREGUNTES MÉS FREQÜENTS


 

1. Exactament què es pot reclamar?:

L’Agència Tributària ha vingut considerant que la quantitat que es percep de l’INSS com a prestació de maternitat/paternitat és una renda del treball subjecte. Això implica que, habitualment, les contribuents hagin presentat la seva declaració de l’IRPF considerant la maternitat com a renda subjecte a tributació i per tant, sumant-la resta de rendiments del treball (salaris) obtinguts.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid de 6 de juliol de 2016 estableix que les quantitats percebudes de l’INSS com a prestació de maternitat com a renda exempta de tributació.

Per tant, en base a aquesta sentència es pot reclamar una revisió de la declaració de l’IRPF en el que s’hagi percebut la prestació de maternitat. En aquesta revisió de la declaració es calcula la declaració de l’IRPF de l’exercici o exercicis en qüestió i es quantifica l’import que es pot reclamar.

2. Puc reclamar aquesta diferència independentment de l’any en el que s’hagi produït el naixement del fill?

Malauradament no. Atès que els procediments de revisió de declaracions tributàries prescriuen als 4 anys, només els poden reclamar les dels darrers 4 anys.

A efectes pràctics això implica que una reclamació per la prestació de maternitat rebuda durant el 2011 no pot tenir èxit. Però si el nen ha nascut el 2011 i s’ha rebut una part de la prestació de maternitat durant el 2012 aquesta encara es pot reclamar a data d’avui.

Per les prestacions de maternitat rebudes  durant el 2012 es pot reclamar com a data màxim als 4 anys de la presentació de la declaració de l’IRPF del 2012 durant el primer semestre de 2013. Per tant, si la declaració s’hagués presentat el dia 15 de maig de 2013 es podrà presentar la reclamació fins el dia 15 de maig de 2017.


Fotos lliures de drets amb llicència Creative Commons. Per a més informació: www.pixabay.com
3. Només puc reclamar la maternitat, o també puc reclamar altres prestacions?

Si bé la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid es refereix només a la prestació de maternitat, altres prestacions rebudes com les derivades de la paternitat, l’acolliment o l’adopció també es podrien reclamar ja que es basen en el mateix supòsit de fet i la reclamació té el seu fonament en el mateix precepte legal.

Tanmateix, la quantitat reclamable per la paternitat, si el pare ha gaudit d’un permís de 15 dies, no és tant important com la de la maternitat que habitualment és de 16 setmanes.

4. Puc saber ara mateix quin import exacte puc reclamar?

Doncs no, ja que cal fer un càlcul diferent per cada persona, ja que dependrà de la declaració de l’IRPF presentada en el seu moment, i per tant dels ingressos de cada un.

En les sol·licituds de revisions que ja hem presentat a l’Agència Tributària estem reclamant per la maternitat entre 1.400 € i 3.400 €. De fet la reclamació a la que es refereix la sentència de la Audiència Provincial de Madrid és de 6 de juliol de 2015 es condemna a l’Agència Tributària a tornar 3.135 €.

Les reclamacions relatives a la paternitat que hem presentat oscil·len entre 250 € i 600 €.

I en cas que s’hagi percebut la prestació per maternitat durant dos exercicis la quantitat es pot reduir.

Els casos en els que pot sortir una quantitat més alta són aquells en els que es produeix el que s’anomena un salt de base, en ser el tipus de l’IRPF un tema progressiu.

I a la quantitat que obtingui se li afegiran els interessos de demora, que en l’actualitat es troben en un 3,5% per cada any que transcorri.

5. Quin és el procés per a reclamar?

En primer lloc ha de fer el càlcul i decidir si inicia l’acció contra l’Agència Tributària.

Posteriorment cal presentar la sol·licitud de revisió davant l’Agència Tributària. Estimem que l’Agència Tributària no contestarà expressament la reclamació (per guanyar temps) .

Transcorreguts 6 mesos des de la presentació de la sol·licitud de revisió a l’Agència Tributària o en el moment en el que es rebi una resposta negativa, cal interposar una reclamació econòmica administrativa al Tribunal Econòmic-Administratiu Regional.

Transcorregut un anys sense resposta del Tribunal Econòmic-Administratiu regional (el més habitual) o en cas que fos negativa, haurà d’interposar una reclamació judicial en forma de recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia.

El Tribunal Superior de Justícia haurà de dictar una sentència i resoldre el cas. El procediment davant el Tribunal és llarg, podent arribar a tardar dos anys a resoldre’s.

Per tant el procés pot durar fins a 4 anys abans no percebi la quantitat reclamada.

6. Si m’han revisat la declaració de l’IRPF puc reclamar igualment?

Sí però llavors haurem de comprovar el contingut d’aquesta revisió en el moment de fer el càlcul. Caldrà que contacti telefònicament amb nosaltres per a la revisió de la documentació.


7. Si no resideixo a Manresa, puc fer la reclamació igualment?

És clar, podem contactar telefònicament i la documentació es pot remetre per correu postal o correu electrònic. Les tramitacions a l’Agència Tributària les fem des del nostre despatx telemàticament, i el procés judicial és a Barcelona on hi treballem amb freqüència.

8. Si he rebut la prestació per maternitat en dos exercicis, puc reclamar?

Sí pot reclamar. Segurament la quantitat reclamable no serà tant alta ja que es reparteix la prestació per maternitat en dos anys i queda lleugerament diluïda.

9. Si he compensat el resultat de la renda amb la del meu marit, puc reclamar igualment?

Si igualment pot reclamar. Cal fer en qualsevol cas el càlcul previ.

10. És segur que pugui cobrar?

Malauradament no és segur que pugui cobrar ja que depèn del resultat d’un procediment que pot arribar als Tribunals, i el precedent del Tribunal Superior de Justícia de Madrid té un raonament molt sòlid a favor de la reclamació.  Una recent reclamació tramitada a Andalusia ha donat la raó a l’Agència Tributària. Pel moment no coneixem el criteri del TSJ de Catalunya, però tard o d’hora s’acabarà pronunciant el Tribunal Suprem i es crearà jurisprudència que totes les parts hauran d’aplicar.

El que és segur és que com més persones reclamin més possibilitats hi ha que vagin arribant sentències positives i que dins d’un temps podem afirmar que les probabilitats d’un resultat positiu pels seus interessos són més altes.

I el que també és segur és que si no reclama ara, és possible que els drets li prescriguin i que si canvia la situació i els Tribunals donen la raó als contribuents de forma generalitzada, l’Agència Tributària no li pagarà perquè no ha iniciat els tràmits.

11. Pot ser que Hisenda em pagui si no faig res?

Difícilment li tornarà Hisenda cap quantitat si no fa res, ja que si li prescriu el dret de reclamació (als quatre anys a comptar de la declaració).

Sí que és possible que Hisenda li retorni la quantitat si reclama administrativament o davant el TEAR, no li donen resposta expressa i encara no ha accedit als Tribunals, i Hisenda canvia de criteri.

12. Té algun cost la reclamació?

Sí. Com tot procediment té un cost però aquest és força raonable.

Si ens encarrega la gestió el cost que li prometem és el següent:

-       Provisió de fons de 20 € per cada declaració d’IRPF que s’hagi de revisar, quantitat que en cap cas es retornaria.
-       Cost d’atorgament de poders a favor de Procurador i Advocat a través de Notari: aproximadament 30 € per cada poder. Aquest cost es pot substituir per uns poders realitzats davant el Jutjat i que en aquests moments és gratuït però que implica un desplaçament a l’oficina judicial més propera en horari de matí.
-       Com a honoraris d’Advocat, un 10% de la quantitat que obtingui a les que s’hi haurà d’afegir l’IVA. Si no es modifica el tipus d’IVA els honoraris representarien un 12,1% de la quantitat que obtingui inclosos els interessos, i de la que restarem la provisió inicial de 20 Euros.
-       L’accés al Tribunal Superior de Justícia requereix la contractació d’un Procurador. El despatx de procuradors amb el que col·laborem habitualment li cobrarà 80 Euros per aquest procediment. Si coneix algun altre procurador de la seva confiança no tenim inconvenients amb col·laborar-hi.

Com que estem segurs que el resultat serà positiu, només li cobrarem els honoraris d’advocat si es guanya el procediment i si es perd només s’hauria de fer càrrec de 20 € d’advocat, el cost del procurador i el Notari en el seu cas.

Evidentment es signaria un full d’encàrrec amb aquest compromís d’honoraris per a la seva garantia.

13. Puc recuperar les costes? Tinc algun risc de pagar les costes?

Si no s’arriba al Jutjat no podrà recuperar els costos anteriors en cas que l’Agència Tributària o el Tribunal Econòmic Administratiu li donessin la raó.

Si s’arriba als Tribunals, com en el cas de la sentència del Tribunal Superior de Justicia de Madrid de 6 de juliol, es pot arribar a condemnar a l’Administració al pagament de les costes judicials que hagi hagut d’assumir (excepte el cost dels poders per a plets atorgat davant de Notari). El més probable, ja que acabarà esdevenint un tema controvertit, és que no es condemni en costes a l’Agència Tributària.

Si bé hi ha un risc de que hagi de pagar les costes a l’Agència Tributaria si es perd el cas davant els Tribunals, el més probable és que no s’imposin les costes judicials.  La reclamació inicial i la reclamació econòmica-administrativa davant el TEAR no tenen cost.

En tot cas, abans d’accedir als Tribunals si hi hagués un risc de perdre el cas i que li posin les costes del procediment procediríem a informar-lo per a que prengui la decisió adequada.

14. Quina documentació els haig de fer arribar per tirar endavant la reclamació?

Per a tramitar aquesta reclamació ens fa falta que contacti amb nosaltres i ens faci arribar la següent documentació:

1.       Llibre de família.

2.       Certificat de l’INSS conforme ha rebut la prestació de paternitat, maternitat o adopció.

3.       Declaració o declaracions de l’IRPF on es va declarar la prestació com a renda subjecta.

4.       Esborrany de la declaració que va rebre en el seu dia de l’Agència Tributària.

5.      Fotocòpia del seu DNI i en cas de declaració conjunta el DNI de la seva parella.

6.      El número de compte en el qual, cas que així s’acordés per l’Agència Tributària o el Jutjat, volgués que se li ingressés aquest import.


En cas que no pugui obtener alguna d’aquesta informació si es posa en contacte amb nosaltres l’ajudarem a obtenir-la.

15. Hisenda em pot revisar la declaració per altres motius si faig aquesta reclamació?

Si bé no hauria de ser així, i el motiu per una revisió d’Hisenda no serà mai una reclamació que vostè hagi fet, no es pot descartar mai que l’Agència Tributària revisi la seva declaració en els 4 anys següents a la seva presentació.

16. Si he rebut la prestació de maternitat durant el 2016 com haig de procedir al presentar la declaració d’IRPF?

Pot optar per declarar la prestació de maternitat exempta o pot optar per declarar-la com a subjecte.

En el primer cas segurament l’Agència Tributària li reclamaria la diferència amb els seus interessos i possibles sancions. Per això no recomanem en cap cas aquesta opció ja que pot sortir molt cara.


En el segon cas, el recomanat des del nostre despatx, seria presentar la declaració considerant la prestació de maternitat com a renda del treball subjecte per a posteriorment reclamar la devolució de la quantitat pagada de més.

Jaume Pich

Advocat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada